25 Temmuz 2013 Perşembe

Gülşen Bubikoğlu'nun Çizim Aşamaları (Kuru Fırça Tekniği ile Nasıl Çizilir)


Kuru Fırça Tekniğinde Hangi Malzemeler Kullanılır ?

Kullanılan malzemeler: Yumuşak Sentetik Fırçalar, Sert Yağlı Boya Fırçaları, Kömür (işlenmiş ve taşlaştırılmış komür), Soft Pastel Boya'nın Gri Tonları (Herhangibir markanın olabilir. Kuru pastel veya toz bastel diye'de geçer), DOKULU RESİM KAĞIDI (Bildiğimiz resim kağıdının dokulusunu bulursanız en iyi sonucu alırsınız),  Silgi, Maket Bıçağı ve Kalemler.


Kaba taslağı çıkardıktan sonra herhangibir yerden başlayabilirsiniz. Ben genelde gözlerden başlarım. Başlangıçta en ince fırçamızı kullanarak kömür tozuyla hafifçe giriyoruz. Örnek olarak portrenin sağ gözüne bakabilirsiniz. Mantığımız; önce genel olarak açık bir ton yerleştirmek, daha sonra koyu bölgelere girmektir. Ben denemelerimde hep bu mantığı izlerim çünkü tam tersi bana çok daha zor geliyor ama sizde kendinize göre bir strateji izleyebilirsiniz..



Evet şimdi biraz saçlara girelim bakalım. Bir portrenin en kolay kısmıdır saçlar. Aslında bu tekniği bilmeyenler genelde bunun aksini düşünürler. Çünkü saçlar tel tel olduğu için yapılması daha zormuş gibi görünür. Halbuki basit silgi darbeleriyle bunu yapmak yüzü yapmaktan çok daha kolay emin olun..
Şimdi saçlara başlarken ilk önce en koyu bölgeler sert fırça ile yapılır ve daha sonra açık bölgelere geçilir. Resimde en koyu bölgelere çok dikkat edin çünkü bir portreyi öne çıkaran en önemli şeydir koyu bölgeler. Ve genellikle sert fırça kullanılır. Sebebi ise yumuşak fırçalar daha çok kömür tozunu tutuyor ama sert fırça kömürü kağıda daha çok yediriyor. Yani sert fırçalarla en siyah bölgeler yapılır. Sert fırçayı kömür tozuna değdirip, en koyu bölgeye sürmekten korkmayın. Mesela gözler, kiprikler ve kaşlarda çok siyah. Bunun gibi ince yerleride toz pastel kalem yada herhangibir koyu kalemi kullanabilir siniz.



Yukarıdaki resimde en önemli yer, yüzündeki açık tondur. En yumuşak pırçanızı kullanarak yapabilirsiniz. Orta boy bir yumuşak fırça işinizi görür ve daha sonra bir peçete ile ezebilirsiniz. Aklınızda tutmanız gereken bir kural da şu; ne kadar iyi ederseniz o kadar pürüzsüz görünecektir. Bu da çok önemli bir şey.
  Gözleri koyu bir kalem ile, saçları sert bir fırça ile, yüzü peçete veya gözlük temizleme bezi ile, dudakları ise ona uygun yumuşak fırça ile yapmanız gerekmektedir.



Gelelim saçların son rutuşlarına. Şimdi saçların tel tel hissini vermemiz gerekir ki portremiz etkileyici görünsün. Bu tel tel hissini vermenin iki yolu vardır;

1=> kırtadiyelerde bulabileceğiniz beyaz kalem ile..
2=> Basit silgi darbeleriyle..

Ben size 2.sini öneririm çünkü kağıdın beyazlığını hiç bir şey veremiyor. Yapmamız gereken tek şey herhangibir silgiyi bir tarafı sivri olacak şekilde kesin ve hafif darbelerle saçlarda efekt yapın...

İnşallah yardımcı olabilmişimdir çünkü ben bu tekniği öğrenmek için bir çok ressamla ve resim öğretmeniyle tanıştım ama pek yüz veren olmadı. Bende kendi mantığımla çize çize bu kadar geliştirdim ve bana yapılanın aksine, öğrenmek isteyen herkese öğretebilirim..!



Teknik Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bana Ulaşın